Design

Jag har världens tråkigaste fantasi så designen får vara kvar! Men ska fixa headern för det är väl klart Lincon ska få vara med också!

Klicker träning 6

Nu håller vi på att lära in plats. Säger jag filt ska han gå och lägga sig på sin filt och gå drifrån när jag säger fri.
Vilket vi också ska öva på men vi tar en sak i taget.

Hur kunde du?


När jag var valp, underhöll jag dig med mina egenheter och fick dig att skratta. Du kallade mig ditt barn, och trots antalet skor jag tuggade sönder och några totalförstörda kuddar, blev jag din allra bästa vän. När jag var "dum" hund, pekade du ditt finger mot mig och frågade: "Hur kunde du?" - men sedan veknade du och la mig på rygg och gosade med mig.

Det tog lite längre tid än väntat för mig att bli rumsren, för du hade väldigt mycket att göra, men vi klarade av det tillsammans. Jag kommer ihåg nätterna när jag låg tätt vid din sida och lyssnade på ditt snarkande, lyssnade på dina lugna andetag och hemliga drömmar, och jag tänkte att livet kan inte bli mer perfekt än så här.
Vi gick långa promenader i parkerna, åkte långa bilturer och stannade för att äta glass (jag fick bara våfflan för "glass är inte bra för hundar" sa du), jag tog långa tupplurar i solen då jag väntade på att du skulle komma hem vid slutet av dagen.

Så småningom började du spendera mer tid på arbetet och du satsade på din karriär, och la mycket tid på att leta efter en människovän. Jag väntade tålmodigt, tröstade ditt brustna hjärta och förstod dina besvikelser, klagade aldrig på dåliga beslut, jag viftade på svansen och visade glädje då du kom hem, och jag blev lycklig för din skull när du blev kär.

Hon, numera din fru, är inte en "hundmänniska", men trots det välkomnade jag henne till vårt hem, visade henne tillit och lydde henne. Jag var lycklig därför att du var lycklig. Sen kom människobarnen, och jag delade din glädje och lycka. Jag var fascinerad över deras små fingrar, hur dom luktade, och jag ville ta hand om dem också. Det var bara det att hon och du var oroliga att jag skulle skada dom, och jag tillbringade mesta tiden förvisad till ett annat rum eller en hundbur. Åh, som jag ville älska dom, men jag blev "fånge i kärleken."

När dom blev äldre blev jag deras vän. Dom hängde i min päls då de försökte stå på egna ben, petade med fingrarna i mina ögon, undersökte mina öron, kysste mig på nosen. Jag älskade allt som hade med dom att göra och deras beröringar, ditt kel med mig var numera så sällsynt- och jag skulle försvara dem med mitt liv om det så behövdes. Jag smög ner i deras sängar om natten och lyssnade till deras oroliga andetag och hemliga drömmar, och tillsammans väntade vi på ljudet av din bil på uppfarten.

Det var tider då andra frågade om din hund, och du visade stolt det foto av mig som du bevarade i din plånbok och berättade historier om mig. De senaste åren svarade du bara "Ja" och bytte sedan samtalsämne. Jag hade gått från att vara din hund till bara en hund, och du undvek alla kostnader som hade med mig att göra.

Nu har du en ny karriärmöjlighet i en annan stad, och du och de ska flytta till en lägenhet där husdjur inte är välkomna. Du har tagit det rätta beslutet för din familj, men det fanns en tid då jag var din enda familj.

Jag var jätteglad över bilturen (precis som i början av vårt förhållande) tills vi kom fram till djurhemmet. Det luktade hund och katt, rädsla, och hopplöshet. Du skrev under lite papper och sa:"Jag vet att ni kommer att hitta ett fint hem till henne." Dom skakade sina huvuden och gav dig en ansträngd blick. Dom inser att för en medelålders hund, även med papper så är det nästan omöjligt. Du var tvungen att ansträngt rycka din sons händer från min päls medan han skrek: "Nej pappa!!! Snälla, låt dom inte ta min hund!" Och du var orolig för honom, och vilken hemsk erfarenhet du precis gett honom angående lojalitet, vänskap och respekt för liv! Du gav mig en avskedsklapp på huvudet, undvek mina ögon, och artigt vägrade du ta mitt halsband och koppel med dig. Du hade en tid att passa, och nu har jag en också.

Efter att du gått sa de snälla flickorna att du säkert visste om att du skulle behöva lämna bort mig för flera månader sen men att du inte gjort några försök att hitta ett bra och mysigt hem. Dom skakade sina huvuden och sa: "Hur kunde du?"

Dom är så snälla mot oss som deras upptagna scheman tillåter. Dom matar oss, naturligtvis, men jag tappade aptiten för flera dagar sedan. I början då någon passerade min bur, pirrade det i magen och jag tänkte och hoppades att allt detta bara var en ond dröm och att du kommit tillbaka för att hämta mig, eller så hoppades jag att det var någon som brydde sig, någon som kunde rädda mig. När jag förstod att jag inte kunde konkurrera med den glädje de söta valparna visade så gav jag upp och satte mig i ett hörn och väntade.

Jag hörde fotsteg från korridoren när hon kom till mig i slutet av dagen, och jag följde henne snällt genom korridoren till ett annat rum. Ett obehagligt tyst och tomt rum. Hon satte mig på ett bord och smekte mina öron, och sa till mig att jag inte behövde oroa mig. Mitt hjärta dunkade av förväntan och spänning för vad som skulle hända, men det var också en känsla av lättnad. "Kärlekens fånge" hade nu nått slutet.

Jag var orolig för henne, sådan är min natur. Bördan vägde tungt för henne, och det känner jag till, på samma vis som jag kände till alla dina sinnesstämningar. Försiktigt band hon ett band runt mina framben samtidigt som en tår föll längs hennes kind. Jag slickade hennes hand på samma vis som jag brukade trösta dig för många år sedan. Vant stack hon in nålen i min åder. När jag kände sticket och den kalla vätskan som for genom min kropp, la jag mig tröttsamt ner, såg in i hennes vänliga ögon och mumlade: "Hur kunde du?"

Kanske förstod hon mitt hundspråk för hon sa "Jag är så ledsen." Hon kramade mig, och förklarade snabbt att det var hennes jobb att se till att jag kom till en bättre plats, där jag aldrig mer skulle bli ignorerad, slagen, övergiven, eller behöva försvara mig själv - en plats med mycket kärlek och ljus, så väldigt annorlunda än den här platsen på jorden. Och med den sista lilla kraften jag hade försökte jag visa henne genom att vifta på svansen att mitt: "Hur kunde du?" inte var riktat mot henne. Det var dig, min älskade husse, jag tänkte på. Jag glömmer dig aldrig och kommer att vänta på dig i all framtid. Måtte alla i ditt liv fortsätta att visa dig så mycket lojalitet.

Av ©Jim Willis, 2001

En hemsk historia

Jag föddes av en alldeles underbar mamma, en Amstaff, vacker som få.
Min pappa var en stolt och vacker Pitbull, sju syskon var vi och lyckligaste på jorden.
Vår husse och matte var dom bästa tyckte vi då, men nu i efterhand så var dom nog inte det. Då skulle dom ha varit mer noga i valet av våra nya mattar och hussar.

Den stora dagen då jag skulle åka ”hem” med min Husse kom, lite skrämmande men samtidigt spännande, full av bubbel i magen klev jag innanför dörren, blev så till mig att jag råkade kissa lite på mattan i hallen, PANG!…jag kände hur smärtan kom rakt i magen, och sedan orden,

”HUNDJÄVEL”!…
”Faan, du ska inte pissa inne, är du helt jävla väck!”

Jag lyftes upp i nackskinnet och nedkastad på en tidning i hörnet utav hallen, jag var så rädd och förstod ingenting. Tårarna började kännas i ögonen, jag förstod inte vad som hände.

”Du pissar där i fortsättningen!..fattar du det!"

Jag låg kvar i det hörnet resten av kvällen, vågade inget annat.

Mat ställdes fram men min aptit fanns ingenstans. Jag hörde hur han ringde till någon,

”Fan, hunden äter inget, vad ska
man göra?…Jasså ska man svälta den så äter dom sen, Okej, Tack!”

Maten togs bort och efter det så åt jag när jag fick. Det vill säga när han tyckte att jag skulle äta och inte när jag själv ville.

Denna oregelbundenhet med maten gjorde att jag fick väldigt ont i magen och svårt att bajsa, inte så lätt heller att bajsa när
någon står och skriker att man ska skita och det jävligt fort, för han ska iväg!

Lärde mig snabbt att vara ensam hemma mest hela tiden,enda gångerna jag fick följa med var när vi skulle in till stan och träffa hans kompisar. Då skulle jag visas upp och vara cool.

”Faan, hälsa på hunden kompis!”

Åh, någon som vill hälsa på mig tänkte jag och sprang fram o hoppade upp!… PANG!. smärtan for som eld genom kroppen och jag segnade ned till marken ylande

”Du ska ha respekt för mig Hundjävel”

Han sparkade mig rakt på mina pungkulor, jag minns inte så mycket ett tag, bara att han tog tag i mitt halsband och släpade med mig hem.
Väl hemma kröp jag in i mitt hörn, där låg jag i ett dygn och funderade på vad jag gjort för fel. Jag gjorde ju bara som han sa ju!?

Några dagar senare så låg vi och tittade på tv tillsammans med några av hans kompisar, vilket jag tyckte om, för då fick jag alltid vara med i ”flocken”.
Kröp närmare husse och slickade honom på kinden för att visa hur glad jag var

”Jävla hund! Så jävla äcklig du är! Försvinn!”

Slaget träffade rakt över nosen och jag flög över madrassen på golvet, jag skrek inte, och inte kissade jag på mig heller, för då vet
jag att han blivit ännu ledsnare på mig. Jag vill ju inte att han ska vara så ledsen på mig ju.

Så här gick vårt liv till under ca 1år, jag försökte och försökte att göra allt som husse sa åt mig, ville ju att han ska vara stolt över mig.
Ibland så lyckades jag, men oftast inte och då gjorde det ont i hela kroppen i flera dagar.Med ett brutet revben i kroppen så hände det som inte fick hända, vi var ute på gräsmattan och kissade sent på kvällen, jag såg inte vad som hände men plötsligt ropar husse

”Ta idioten, på honom bara”

Jag tänkte inte, bara handlade, min husse var i fara, snabbt som blixten flög jag på mannen som stod lutad över husse och fick tag i armen på honom. Jag bet för allt vad jag var värd, smärtan i revbenet glömde jag nästan i all rädsla i att förlora min husse.

Jag finns inte längre ibland Er, men till alla Er som har en hund.

Var rädd om oss!

Värmande!<3

Fick för mig att kolla om jag fått någon kommentar. Och ja det hade jag. En tår föll och min kropp vart varm.
I kommentaren stod det :

Halloj Jennifer!

Jag vill bara säga att jag tycker att du gör ett underbart jobb med Lincon och tycker att du har kommit längre med honom än vad någon tidigare har gjort. När jag ser hur han arbetar med dig blir jag tårögd. Han kan nog inte få någon bättre än du. Om jag får tala ur hjärtat tror jag det blir mer orättvist mot honom att låta han gå vidare till ännu ett hem. Hans stress bottnar väl mycket i att han aldrig haft en trygg och stabil grund? Du verkar vara den grunden, så som jag ser det. Nåväl. Jag önskar er all lycka. Och att du bestämmer dig för att ha honom kvar.Stora kramar till er bägge! / En som hade honom

Jag läste det om och om igen! Tycker det va otroligt fint av personen att skriva!
Och ja jag tro mig veta att han skulle må bäst av att stanna kvar här. Men skulle det vara det bästa för honom i längden? Åh, jag vet ingenting längre. Tankarna får mig att må dåligt. Vill ju bara göra allting rätt för oss alla.

Åter kommer senare. Ska ut med hundarna och rensa mina tankar

GRATTIS BABY!

IDAG FYLLER LINA ÅR!

SÅ STORT GRATTIS TILL DENNA UNDERBARA TJEJ SOM MAN INGET ANNAT KAN GÖRA ÄN ATT ÄLSKA!


KIKA IN PÅ HENNES BLOGG OCH GE HENNE ETT STORT GRATTIS!
http://lina08.blogg.se!
HON ÄR VÄRD ALLT HON BARA KAN FÅ.



Du är en helt underbar person! Du finns alltid där. Du har gett mig många fina minnen och roliga stunder.
Jag hoppas det blir många fler och att du får en underbar födelsedag idag gumman!

Helgen!

Snart är det helg! Middag och nöje står högst på listan. Timo som har Troja hos mig ska ställa upp som hundvakt åt Lincon Fredag till lördagen! Gissa om jag kommer sakna min buse något enormt mycket! :)
Men ett test för att se om jag skulle äns klara mig utan honom en natt.
Nu har jag ätit frukost och ska ut med Troja vi ska gå en speciell väg, Timo ska jobba i närheten och vi ska gå och säga hej tänkte vi :D
Ja, men skriver när vi är tillbaka!

Bonus bild på snyggingen!

Snöbus!

Att bara gå ut med Lincon är som att vara ute med 8 hundar och 10 dagisbarn. Hahaha.
Men just nu när vi tränar och så önskar jag att jag hade ögon som en fluga och armar som en bläckfisk.
Vi va ute och lekte i långlinan och skit dåliga bilder vart det så lägger bara upp en :)
Svårt att få honom att vara still i snön, samt hålla koll på allt som händer omkring:D


Daddy har fått somna in..

C.M's hund Daddy har fått somna in efter 16 år av ett helt underbart liv. En stor förebild för rasen APBT.

Vila mjukt vännen <3

Tuffa beslut

Igår va jag hos tandläkaren! Inga hål förutom ett pyttelitet som jag vill laga så ska tillbaka en gång till.
Hämtade även ut långlinan! Så i helgen ska den bannemig invigas hihi :D.
Trja är lite förkyld men när hon är frisk kan jag ha lång linan på henne och kasta lite frisbee utan att behöva oroa mig för att hon sa springa efter något vilt. Hihi..
Saknar verkligen att ha bil. Att bara kunna åka bort till skogarna oc gå med hundarna och kunna köra lite DW.
Mina plander för framtiden förutom instruktörs utbildningen. Så det jag vill åstakomma med hunden är att börja med WP/DW men dock inte tävla. Men lydnad, ja det är något jag kan tänka mig tävla inom.
Men tankarna kretsar. Jag vill ha Lincon, jag vill verkligen det. Men vissa dagar känner jag bara att det kanske inte är rättvist mot honom. Han är för glad i nya människor och stressar upp sig otroligt lätt.
Men allt det går att arbeta på och vad är det för mening att ha en hund som är perfekt från början?
Det är ju roligt att ha något att jobba på när det ligger på en bra nivå.
Men jag vet inte, känner mig kluven fortfarande. Måste ju tänka på vad som är bäst för snutten.
Min rädsla är ju bara att det nya hemmet kommer få jobba minst lika hårt som jag gjort för att få Lincon till det han är nu. När vi är i nya miljöer så blir han stressad och tokrycken kommer tillbaka och han förstår inte att samma regler och gränser gäller på alla ställen.
Ensam träningen går hur bra som helst! På lördag ska vi ut och äta och då är det upp till bevis.
Vi ska ställa in hans bur i köket och städa undan allt han kan tänkas tugga på.
Vi kommer inte vara borta allt för länge heller.
Varför kan inte allting bara gå ihop? Kan inte någonting nånsin få vara enkelt?

Snurrigt inlägg det vart. Varje dag loggar jag in på bloggen och trycker på nytt inlägg.
Börjar med att jag inte äns vet vad rubtiken ska vara. Hur ska jag då kunna få ihop ett inlägg?
Men jag gör mitt bästa och ni får helt enkelt stå ut!

Min dröm

Jag drömde att jag hade barn. En otroligt söt liten pojke vi inte namngett. Tragiskt nog hade vi inte bytt blöja eller badat honom på jätte länge då jag faktiskt va i chock när jag vaknade upp bredvid honom.
Skulle byta blöja, visste inte hur gammal han va gick runt och funderade hur fan jag skulle göra.
Fick ordning på det till sist. Klädde av honom för ett bad. Allt vart som på en tecknad film, det började komma upp massa papper,ludd och skruvar från hans navel som bevis att han ej fått bada.
Jag gick runt och förstod inte hur fan jag missat bebis tiden vilket jag tycker är den bästa XD.
Gick runt och funderade på om han va för stor för barnvagnen, ska han äns åka barnvagn?
Ungen hade ju inte äns ett namn! Vaknar upp, men sover nästan och tänker " jäklar vilken söt son jag har, och jädras lydig med. När jag vaknat upp helt fick jag nästan panik. Hittade inget barn i sängen.
Kändes konstigt hade sätt fram emot ett äventyr med en bäbis, men ändå kändes det jävligt skönt.
Haha,



"Det blir aldrig som man tänkt sig"

Ja, jag pratade med Kenny igår om vilka känslor jag haft och det första han säger är " du får behålla honom för mig"
I full chock hamnade jag. Kenny sa att han är otroligt stolt över vad jag åstakommit med Lincon.
som sagt mina planer är ju en valp, men Lincon är ju precis så jag vill ha min hund. Och jag hjälper honom samtidigt. För när man köper valp kan man forma den till en viss del. Men man kan aldrig vara 110% säker på att den blir exakt som man vill. Den har ju inte ett data program där du kan bestämma allting själv sen trycka på skapa.
Men vi ska ge det några månader till och se hur ekonomin ser ut, och se till att vi får bukt på hundmöten.
då är han den perfekta hunden för mig, älskar att träna och lära sig nya saker. Lär sig snabbt, tycker om andra hundar och trivs med dom i sitt sällskap vilket är nästan ett måste.
Han blir ju min första egna hund isåfall. Känns som om jag och Lincon är som gjorda för varandra.
Kenny acepterar honom bra för Lincon visar mycket kärlek till honom också :)
Men Lincon blir min och jag har det fulla ansvaret och det är helt okej för mig, men är tiden rätt?
Haha, tänkte nyss på vad mina föräldrar skulle säga om jag skulle behålla honom.
Får väl ett samtal snart när dom läst mina inlägg. Men somsagt inte bestämt mig ännu.
Och tid för en valp, det finns det tid för senare i livet. Men vi får se hur dte ser ut om ett tag.
Ihelgen ska jag träffa Timo så ska han försöka hjälpa mig att hitta den bästa lösningen ang hundmöten.
Skulle vara så skönt att få bukt på det. När man väl fort bort problemet med att han blir så otroligt stressad så är mitt mål till slut att få honom att kunna gå förbi en hund helt utan problem oavästt om den skäller eller bara gå vidare. Jaja, nu får jag väl gå och vänta tills mamma ringer och pratar allvar. Haha.

Lillebror<3

Sitter här och lyssnar på låten nedan på högsta volym, fan den är så vacker!

Satt och tänkte på min lillebror. Så länge sen jag träffade honom. Kan ni förstå att min lillebror fyller 16 år om några månader!!!!! Jag trodde han skulle fylla 15 (: 16 låter orimligt, är han verkligen i den åldern nu?
Tydligen, min kära lillebror Danne :). Kommer ihåg när jag jobbade som bokare, ringde han varje dag på väg hem när han hade praktik på militären. För första gången pratade han länge i telefonen.
Väldigt ovanligt ska jag säga er (: . Han hade så mycket att berätta och jag kände knappt igen honom.
Glad är jag på något sätt att han testade på det han varit sugen på att göra i framtiden men en läskig känsla om han hade velat bli en som åker till Irak eller så.
Men jag är stolt. Min lillebror ska förhoppningsvis bli lärare :)
Undrar om mina föräldrar också är stolta. Kanske mest stolta att han iallfall tänker gå gymnasium. Haha :D
Undrar om äns pappa låtit honom att inte gå. Jag hade ju iallafall blivit lovad jobb och hade framtiden planderad.
Men det blir ALDRIG som man tänkt sig, så är det bara och man bör ha en plan-B.
Får ta en helg och följa med far och bror till landet och spendera lite tid med dom.
Danne har ju inte äns fått träffa Lincon. Tror dom skulle älska varandra faktiskt.

Här är min lillebror och Pappa.

A Place Nearby

sitter och lyssnar på den här just nu, ger mig rysningar i hela kroppen. Så otroligt fin <3


Älskade vän,stanna hos mig!

Sitter här och tänker på dagen Lincon får ett nytt hem.. Saknaden kommer bara vara så enorm.
Varför kan jag inte ha en stadig ekonomi? Efter många tankar.. Lincon kanske är den rätta för mig?
Jag vet inte ännu, planerna är ju en valp! Skulle jag välja att ta Lincon vill jag inte att han hamnar i skymundan någon gång! Fast han älskar ju att ha hundar omkring sig. Det är ju ändå typ 2 år tills valpköp blir aktuellt.
Åh, kan bara inte tänka mig dagar utan Lincon. Men vet att han skulle kunna göra vilken familj som helt lycklig.
Men jag då? blir ensam kvar utan Lincon. Åh ångesten smyger sig på. Aldrig känt så för en hund jag vet inte ska stanna livet ut hos mig. Han har fångat mitt hjärta och jag vill inte förlora honom! Vill inte, men hans välmående går först och vi får se. Men fasiken då. Lincon är ju min pojke. Så har det alltid varit sen han kom hit.
Alltid ligga och störa mig när jag ligger i soffan. Komma klättrandes över huvudet, pussas och bara mysa in sig för han vet att jag inte kan motstå hans kärlek! Även fast husse är hemma kommer alltid matte i första hand.
Lincon har ju slutat med alla olater! Koppelträningen gör vi stora framsteg med varje dag.
Varför ska allt vara så svårt? Får helt enkelt tänka på saken.
Han är ju min klicker buddy! Åh Lincon vad ska jag göra utan dig?
Eftersom du tog sönder våran säng är det nu säng förbud. Går jag och lägger mig så år du stanna upp med husse.
Men sen när ni kommer och ska sova kommer du alltid till min sida och sklickar på min hand för att se om jag är vaken så du får säga gonatt. Sen ligger du i din bur som är din största trygghet.
Du ligger där natten igenom stängd eller öppen.

Lincon, stanna hos mig <3






Klossträning

Klosstränign, kort film

Är du trött?

Är du trött?

Underbara helg!

tillbaka i verkligheten, veckan börjar med en måndag.
Har haft en underbar helg ute på landet med mamma. Massor med snö, nästan upp över knäna!
Japp Lincon och jag trivdes som fiskar i vatten! Lånade långlina av Timo och Lincon kunde gå rätt så fritt så vi båda två va nöjda. Kameran.. Nej tyvärr inga bilder. Iknow.. Hata mig inte för det, jag är lika mycket människa som ni!

Har diskat det som låg i diskkon, och nu ska jag ut med Troja på långis sen byta och ut med Lincon och Max.
Ja visst låter det jobbigt? Har stor lust att gå och lägga mig och sova hela dagen. Men men i got work to do!

Alla hjärtans dag, ganska överskattat tycker jag. Alla par firar, och singlar går ut på blinddates, men dom som inte har någon alls då? Firar inte vi deras olycka? Äh, kom iallfall hem till ett hus av disk, kläder och öl burkar kors och tvärs. Inte så värst kul MEN han hade damsugit. Jaja, fr väl ta det som det kommer.. Ska jag skita i att städa idag?
Haha, undrar hur den reaktionen hade blivit. Kanske borde låta bli. Men det är ju faktiskt jag som också lever i det..
Hmm.. ska fundera på det så berättar jag för er later!
Jaja, nu ska jag förbereda mig!

Vad ska ni göra idag?

Idag gäller det!

Japp åker ju till uppsala med mamma <3 längtar in i satan faktiskt. Ska bli så jääääääävla mysigt att plumsa runt i snön med hundarna, sitta framför elden, spela SKIBOOOOO! :D Avis? haha i know u are! Det är förståligt.

Ska ni hitta på i helgen ??

Vet ej om lång linan har kommit ska ringa mamma, men har iallfall fått låna Timo's så det ska nog gå gaaanska bra iallfall. Måste ringa mamsi nu, åh vi åker inte förren efter fyra. Tråkigt men så är det..
Sitter fanimej och hoppar upp o ner ner o upp i stolen vill åka nu, vill komma fram när det är ljust FFS!
Menmen, får väl bli 1000 promenader istället Hihi :D

Klicker träning 5

Lite Basic


Klicker träning 4

Kortis, vart sitter man

Skvaller Träning

Det är fint att skvallra!

Visst vore det skönt att inte behöva gå runt som en radar och scanna omgivningen i en evig jakt på vem som först upptäcker kompisar, antagonister och harar, jag eller hunden. Därför lär jag mina hundar att skvallra.

Det innebär att när hundarna tex. ser en annan hund stannar de upp och tar kontakt med mig utan att jag ger dem ett kommando. Istället utgör den mötande hunden en signal till att mina hundar stannar/kommer tillbaka. Jämför det med en vanlig inkallning där hunden i inkallningsögonblicket rör sig i riktning mot den mötande hunden. Åtgärdande men knappast förebyggande. Jag vill ju inte att hunden överhuvudtaget ska springa fram mot någon under promenaden om jag inte ger min tillåtelse.

Det sitter i ryggmärgen på oss hundägare att snabbt lära valpen komma på inkallning. En bra inkallning är grunden till det mesta, eller hur? Men med ett konventionellt tänkande och med inställningen att en bra inkallningssignal är lösningen på alla problem, så bortser vi från en faktor; nämligen att en inkallningssignal är åtgärdande och inte förebyggande. Felet har redan skett då vi avbryter ett felaktigt beteende med en inkallningssignal, hunden har stuckit. Är förresten inte ett ”nej” eller en inkallningssignal, egentligen två sidor av samma mynt? Oberoende vilken signal vi väljer, så är ju bägge signalerna i förlängningen menade att avbryta ett oönskat beteende.

Vad innebär det att vara förebyggande?
Fördelarna med att använda en extern signal istället för ett verbalt kommando är många. Du behöver inte gå runt med din radar påslagen, för den uppgiften sköter hundarna. De scannar av omgivningen men inte i jakt på någonting de kan springa fram till, utan inför möjligheten att skvallra till sig godis, lek eller en rolig arbetsuppgift och i förlängningen kanske ett ”varsågod” till hälsning.

Sedan tidigare kan Trix skvallra på rådjur (Kontaktkontraktet) men när jag flyttade till mer bebyggda trakter och dessutom köpte min labrador Kuling som är väsentligt mer intresserad av att umgås med sina artfränder än vad Trix är, så ökade behovet av att det är hundarna som håller koll på vad som dyker upp i omgivningen och rapporterar till mig istället för tvärtom. Även hundarnas bästisar skvallrar. Det är en fröjd att vara ute och gå med 2 belgare, en schäfer och en labrador där det inte visslas och tjoas, utan vi tvåbenta istället kan gå och prata om ditt och datt och hundarna vid behov kommer och skvallrar på hundar och annat som hastigt dyker upp. Pia, matte till de andra hundarna, berättade att en dag när hon var ute och gick med hundarna hade Ginza kommit tillbaka i full fart och tiggt godis. Pia kunde först inte förstå vad Ginza skvallrade på, men så rundade Pia en kurva och upptäckte en bilväg längre fram. Ginza är inte tränad i att skvallra på bilar men i brist på annat så tyckte väl Ginza att de dög lika bra. Ett skolexempel på hundars generaliseringsförmåga.

Börja med att fånga rätt beteende
Du är ute och går med din hund. Plötsligt stannar hunden därför att den får syn på någonting. Vad gör du? Ropar du nej till din hund eller ryter du till för att den ska komma tillbaka? Vår spontana reaktion är ofta att ”neja” hunden när den stannar och tittar på någonting. Men hallå, det gör ju rätt! Den markerar ju att den sett någonting. Varför inte istället belöna beteendet? Är det inte precis det vi vill – att den stannar upp och inte springer sin väg? Valpar stannar nästan alltid upp när de får syn på något på avstånd. Deras mod är sällan så stort att de vågar sig ända fram när de får syn på någonting. Men, hur ofta belönar vi att hunden spontant stannar upp och markerar något den ser eller känner vittring av, istället för att kalla in den när den sticker? I värsta fall riskerar vi att lära hunden att det är lönsamt att springa ifrån oss eftersom hunden får en belöning när den återvänder.

Tänk, planera, träna
• Bestäm kriteriet för belöning, nämligen att hunden spontant stannar upp i olika situationer och miljöer, oavsett om den går i koppel, lina eller om den är lös.

Hur ska jag förstärka beteendet?
• Det bästa och enklaste är om du använder en klicker. Om du inte använder klicker så kan du prova med ett annat positivt ljud, typ en pipboll. Även beröm fungerar utmärkt förutsatt att du vet att det har ett positivt värde för din hund.

Hur belönar jag?
• Du kan välja att belöna hundens position när den spontant stannar upp genom att slänga något gott/skojigt till din hund. Då lär du den att stanna kvar på platsen.

• Du kan belöna hos dig själv vilket leder till att din hund kommer att stoppa upp, för att sedan vända och komma tillbaka till dig. Förväntan på belöningen gör att hunden vänder och kommer tillbaka.

• Du kan slänga iväg något till höger eller vänster så kommer din hund att röra sig mot den kastade godbiten vilket kan vara en fördel om du går längs en väg. Belönar du hunden konsekvent genom att kasta en godis i diket så kommer hunden samtidigt som den skvallrar att flytta sig från vägkanten och ut i diket. Även sättet du belönar på, kommer att påverka hundens beteende. Förväntan på en godbit i diket gör att den själv kommer att röra sig bort från vägen i samband med att den skvallrar.

• Du kan belöna med ett ”varsågod”, dvs. låta hunden gå fram till det den skvallrat på.

• Du kan belöna med en aktivitet som hunden tycker om.

En hund som har lätt att söka ögonkontakt med oss, kommer antagligen som en bieffekt av belöningen, skvallra genom att stanna upp och söka vår kontakt medan en annan hund kanske skvallrar genom att stanna upp och ”peka”.

Det här sättet att lära hunden att skvallra är lätt att använda när du är ute och går med din hund. En mer styrd inlärning som passar bra på kurs är denna inlärning av skvallerträning;

1. Kontaktövning. Stå stilla med hunden i koppel framför dig. Visa att du har något som din hund vill ha och som du sedan gömmer bakom din rygg. Vänta tills hunden söker din ögonkontakt. Belöna.

2. Skvaller/kedja. Repetera kontaktövningen men nu när din hund tar kontakt med dig låter du någon göra ett ljud så att hunden släpper kontakten med dig. Störningen ska dock inte vara så stark att din hund lämnar dig. Omedelbart din hund spontant tar kontakt med dig igen, belönar du.

3. Fortsätt att planera typen av störningar men var noga med att din hund inte tittar och rör sig mot den som stör för att sedan ta kontakt med dig. Vad lär du då in?

4. När du sedan byter miljö är det inledningsvis du själv som får leta efter skvallerobjekt. När du ser någon, stannar du på ett lämpligt avstånd och visar någonting som din hund vill ha och sedan gömmer undan. Nu vill du att din hund ska känna igen situationen och söka efter någon med blicken, för att sedan vända sig mot dig och skvallra.

När hunden kan skvallra när ni står i stillhet, upprepar du samma träning men under rörelse. Undvik att din hund skvallrar vid vänster sida i fotposition om du parallellt tävlingstränar din hund.

Min erfarenhet är att hundar som skvallrar får en mer neutral inställning till omgivningen eftersom det är fritt från konflikter, fritt från nervösa röster som signalerar oro, rädsla och kanske även aggression.

Eva Bodfäldt
Publicerad i: Canis

Canis Klicker kurs

Här är Mail kursen!  http://www.canis.no/klickertraningskurs.se

Targeting

Targeting är ett hjälpmedel i olika former av lydnandsträning och ett steg i att lära in vissa beteenden.

I klickerträning försöker man ofta att träna utan speciellt mycket hjälper, eftersom att hjälper ofta tar tid att träna bort. Därför koncenterar man sig oftare på att fånga olika beteenden som hunden gör frivilligt för att forma ett färdigt beteende. På detta sätt får man också ofta ett mycket mer säkrare beteende i slutändan.

Dock finns det vissa saker som går mycket lättare att träna in med lite hjälper, och det gör man bla med targeting (som man fö lär in genom frivilliga beteenden Wink).

Te.x trampa på musmatta, där lär man hunden att gå till en viss punkt (musmattan), och när hunden sedan kan detta kan man flytta musmattan dit man vill att hunden skall gå, såsom i "rutan" i tävlingslydnad. Använder man denna form av target i denna träning får man snabbt en hund som hittar rätt i rutan. Sedan är det vädigt lätt att träna bort, då hunden efter några tramp på en musmatta överför beteendet till just det ställe man haft sin target, så när man tar bort musmattan kommer hunden gå tillbaka till samma ställe där musmattan va förra gången = ett färdigt beteende och hunden vet nu att det är rutan man ska in och ställa sig i.

En annan form av targeting är att lära hunden att dutta med nosen på en post-it lapp. När hunden kan detta kan man placera lappen vart än man vill att hunden ska dutta. Jag har tex lagt post-it lapp på skåpsluckor i köket, sedan har Milo gått fram dit för att dutta = luckan puttas igen. Såfort hunden kan detta med lappen tar man bort den och hunden kommer överföra beteenden på luckan utan lappen = man har en hund som kan putta igen luckor.

Så targeting är ett form av hjälpmedel för att få  hunden att utföra ett beteende vid ett visst ställe, utan att man själv behöver visa den dit genom att peka lr göra något annat krångligt som lätt kan gör att hunden inte alls fattar vad man vill.. Går skitsnabbt att lära in, och gör lydnadsträningen enormt mycket lättare och mer effe

Klicker träning 3

Stänga skåp

Klicker träning 2

Här kör vi lite Targeting.

Klicker träning 1

Kloss träning. Meningen med övningen är att få hunden att lära sig använda sina bakben och resultatet av den här övningen kommer vara att han står framför mig och kommer sedan självmant gå med baken till min vänstra sida!



Ny kategori!

Tips och Trix! Här kommer tips på lekar och roliga och nödvändiga trix läggas upp.
bilder och videos!

Ringen..

Igår när Kenny ringde så satt han på tåget påväg hem. Hel plötsligt säger han "va faaan är min ring".
Ringen jag pratar om är hans förlovningsring. Han började leta runt men hittade den inte.
Han vart som en tok när han insåg att den va borta. Mycket för att han drömt/legat och tänkt på när vi köpte ringarna, vad dom kostade och allt som hör till en lyckad förlovning. Och när Kenny ofta drömt/tänkt något så inträffar det nästan alltid! Ganska så läskigt va?
Kunde ju självklart inte bli hysteriskt arg på honom, det kan ju hända vem som helst.
Men tyckte han va riktigt klantig som haft bort den :(. Innan dom åkte från jobbet igår så torkade Kenny händerna i en snödriva. Men tänkte inte mer på det, han ringde Oscar som han jobbar med och bad honom kolla i bilen och Kennys handskar som även ligger där. Ingen ring. Kenny tog ett tidigare tåg för att åka till jobbet dom va på igår för att se om den låg där. Det har ju trots allt snöat inatt och han hade ju helt klart tappat den någonstans ute.
Inte lättaste att hitta.

Men, han ringde för en stund sen och dom hade hittat ringen :).
Så tack Oscar för ett bra letande. Kenny sa att han hade nästintill gett upp hoppet så det va precis innan dom tänkte att nu skiter vi i det här som dom hittade den! Borde skicka in ringarna och fylla i adress! Haha (:

Idag fick jag lön, så ska ner vid nio och handla lite frukost. Mumsmums

" Va det mumsigt "

Here u go!



Nu är det spikat!

Japp! Mor och jag åker till landet på fredag! Wiihoo! Mor och dotter tid. Eller ja..Lincon och Totte följer ju självklart med! Håller på att ladda upp en video på Lincon där vi lär in " va det mumsigt" när jag säger så så ska han slicka sig runt munnen.. Det går sisodär.

Klossträning

Kass video men det funkar för nu :D


* Spela Död *

Video på Max när han spelar död! Hihi :D


Mr. Klätter



Världens goaste lille buse!

Mumigt!

Godis inhandlades igår!


Och en " Gå fint sele"



Videos när vi klickar!

Här kommer video nr one!

Och en till!


kan inte sova

Nej för huvudvärken från igår är kvar!! Fan, ingenting hjälper.

Menmen, i lördas va jag och Lincon i rastgården. Det kom en hund och vips så flög Lincon över staketet.
Tur va den andra hunden snäll och Lincon gick snabbt att få tag i. Dom fick leka lite och jag har bestämmt mig för att inte gå till den rastgården igen! Så det så.
Klicker träningen går jätte bra faktiskt!
Kommer ett inlägg med lite videos efter den här!
Ska nog försöka sova snart. Vi va iallfall och köpte en antidrag sele idag till Lincon. Funkar skitbra och dubbel lön i veckan så ska beställa hem en löplina jag hittat så när vi åker till landet snart kan han få springa ganska så fritt på isen iallfall! :D

Ja, vad vill ni mer veta? Ska nog tilllägga en till kategori snart som kommer handlaom kamphundar och hur vi kan värna om rasen och så ni förstår lite mer om vad jag verkligen vill uppnå och vad jag älskar för nått!

Attack från ingenstans

Va ute med daghundarna Max och Troja, sen va Lincon också med. Korta men många promenader nu när jag skadat ryggen efter jag ramlade.  Men iallfall, vi är ute och går vanliga rundan och från ingenstans så kommer Troja flygandes och hugger tag Max i nacken och gör förskräckliga ljud. Max skriker. Gör allt för att få bort Troja. Hon lyfter honom från marken. Hur ska man göra? Hon vägrar ju släppa och Max han skriker. Men släppte max koppel och kämpade med Troja. Fick bort henne och Max satt och bara skakade. Jag va så jävla frustrerad men också rädd att något allvarligare skulle hända Max. Vad händer sen? Jo hon flyger på Lincon från ingenstans, han som inte äns gick nära när Troja flög på Max. Lincon orädd skit på 20 kilo ska ge igen på Troja som är 40 kilo. Har halti på Lincon vilket gör att det är så otroligt lätt att *styra* honom.
Men va fan ska jag göra med Troja när hon gör såhär? Hon har sele så lätt att greppa.
Men det här är inte första gången hon gett sig på Max bara sådär.
Saken är den att Max är en så otroligt osäker hund, men vi har kommit så långt att när Lincon ligger i soffan så går faktiskt Max upp och lägger sig bredvid. Aldrig hänt förut. Aldrig.

Men va fan ska jag göra ? :(

Ja det blir inte alltid som man tänkt..

Nej de bir ju inte så.. Sa ju att jag skulle ta ut dom alla fyra .. haha yeah right, eftersom det funkar skit bra med Lincon,Troja och Max vart jag väl lite för modig. Det va total kaaaaaaous! Blääh..
vände och skulle gå in i porten. Gubbjävel ser att jag är helt insnurrad med massa hundar.
Han ber mig flytta för hans barn kommer. Max morrar och skäller Lincon ska hälsa. Troja ska dominera. ja kaos.
Pratade med far, och tror det blir enklast att gå som jag brukar med Troja,Max och Lincon. Och sen Troja och Eddie när man fått lite bättre koll. MEN Eddie är inte koppel tränad. Tog ut trippen och lämnade Eddie.
När jag kommer ut hör jag hur han bara skriker och skäller. Jaha, så han är tio månader och kan inte vara ensam.
Lyckat. Tror inte det kommer funka.

Sluddrig sammanfattning av det hela (:

Vill inte ta på mig mer än vad jag klarar av. Jobbar redan nu stenhårt med Max osäkerhet, Lincons tokryck,ständigt vaktande och skällande och Trojas dominans. Tar jag emot Eddie tror jag inte dom andra får det dom behöver i dags läget.
jag har inte heller tid att träna deras hund hela dagarna när jag har tre andra och tänka på.
Kanske låter fel men vill inte skuffa undan dom som redan finns bara för att det finns en ny.
Idag är våran test dag. som sagt. Eddie är hur go som helst. Lugn inne till o från.
Han är inte koppel tränad och inte ensamtränad. Han är ändå över tio månader.
Vid hundmöten blir han hyper lycklig precis som Lincon.

Vad tycker ni alla mina trogna läsare!?? :D

Bonus bild på snuttarna!



Full dag idag!

Idag är Troja tillbaka efter sin husses magsjuka. Hon ska troligen sova över inatt. Lugn som gatan är hon idag.
Max är vanliga goa Max, gör inte en fluga förnär.
Lincon, ja min lilla hyper aktiva Lincon. Han är som han är men ligger i hallen med Troja.
Eddie vårt nya tillskott! Han är en golden/schäfer mix om jag inte minns helt fel.
Han började idag. Eddies matte är syster till Max matte, hihi.
Eddie är 10 månader och går ihop med vovvarna här. Man märker tydligt på Lincon att han har bulle i sig.
Inge lukta utan direkt kasta sig in i leken. Vi ska ner till rastgården idag. Får se om Troja ska med.
vill inte ha några incidenter första dagen bättre att dom får lära känna varandra, eftersom hon springer och skäller på Lincon så kanske Eddie missuppfattar det.
Ska ut nu med alla fyra. Ja ni hörde rätt. Ska bara gå kiss rundan, men vill se hur dom alla kommer anpassa sig inför långpromenaden!

Hoppas att mamma blir ledig en helg snart så vi kan fara ut till landet, och jag ska till tandläkaren nån dag snart..
Känner för att ta en dusch men ska ut och testa hundarna nu, funkar det bra så kör vi på långisen direkt sen kan jag unna mig en varm dusch.

Sega dagar

Händer inte så mycket hemma, så ingen större blogg lust. Åter kommer senare

Veckans hundras

Boston Terrier är typiska sällskapshundar.

Boston Terrier har använts som kamphund. Hundkamparanvänds för underhållning och innehåll, och kan generera inkomster för de berörda. Det är förbudet mot striderna hundar i de flesta länder i världen.

Boston Terrier har sitt ursprung från Förenta staterna.

Boston Terrier är en enormt intelligent hundra. Mental stimulans är nödvändig för välfärd.

Boston Terrier skjul medium. Den kräver liten pelsstell.

Boston Terrier är inte komplexa utbildning, och du behöver inte ha hund upplevelse att få En hund av denna hundra. Boston Terrier är en enormt känslig hund och noggrant planerad lydnad utbildning är nödvändig. Detta är ganska energisk djur och har inga problem att gå den långa och krävande vandringar. Hunderasen kräver relativt liten hållbar utbildning.

Kan vara något aggressivt över andra hundar. Hundar är bra med barn. Detta djur har sitt rovdjur beteende i intakt.

De kan skälla, men vanligtvis bara av medium grad. Kan leva i kallt klimat. Detta är mycket lekfull hund. De har ett starkt behov av att lägga ut på långa färder på egen hand, och bör hållas i koppel. hunderasen kan ofta vara hemma ensam utan problem. Dessa hundar kan leva i en lägenhet.

Klustring: Boston Terrier är inklusive i katalog til International Federation of Kennel Klubbar. De placeras i «dvärghundar av molossertyp» (9.11) i grupp «Sällskapshundar». International Federation of Kennel Klubbar symbol för boston terrier är 140 och den ble lägt till FCI databas 1995-02-02. American Kennel Club har lagt till hunderasen i grupp «ikke-sportsliga hundar». United Kennel Club klassificera hunderasen som «sällskapshundar». Canadian Kennel Club grupperade hunderasen som «non-sporting».

Hälsa hos boston terrier: Tyvärr kan en viss del få försvagad hälsa. Katarakt är en sjukdomar som ofta drabbas boston terrier. Detta är en sjukdomar i ögat. Den här sjukdom crystallizes ögonlinsen i varierande grad. Ögonlock problem är inte ovanligt. Många har problem med ögonen. Hetslag inträffa oftare än i andra raser. Problem med andningsorganen kan uppstå.

Hundens utseende: Boston Terrier är en små hundra. Manliga hundar är så hög som 38 til 43 centimeter høy. Tisper är så hög som 38 til 43 centimeter høy. Manliga hundar är så tung som 5 til 11 kg hos vuxna hundar. Tisper är så tung som 5 til 11 kg hos vuxna hundar.

Hunden har stora står upp öron. Benen är vanligtvis normalt lång. Boston Terrier har en passform gemensamma byggd kropp. Dens näsa är enormt kort. Pälsen på boston terrier är kort.

Olika fakta om hunden: Hunderasen är populär och enkel å hitta till salu.


Do it!

Tryck på länken och få mer förståelse för kamhunds raserna. Hennes blogg är http://pitbullqueen.blogg.se


http://www.scribd.com/full/26058533?access_key=key-2elk10js0jp4pd2s7dn2




RSS 2.0